Site pictogram Genitale wratten

Oorzaken

Genitale wratten zijn seksueel overdraagbaar. De veroorzaker van de wratten is het humaan papillomavirus. Het virus is zeer besmettelijk en wordt snel overgedragen aan andere personen. Een condoom kan niet altijd voor bescherming zorgen. Het gebied dat niet bedekt wordt door een condoom kan ook besmet zijn.

Overdracht
Het virus wordt voornamelijk overgedragen door contact van de geslachtsdelen van twee personen. Het virus kan ook worden overgedragen door oraal seksueel contact. Hiernaast kan er ook sprake zijn van een besmetting via de vingers van een geïnfecteerde. Voorwerpen die aangeraakt zijn door een geïnfecteerde kunnen besmet zijn met het virus zoals een handdoek of washandje. Ook als iemand geen symptomen heeft is het mogelijk om het virus over te dragen.
Het virus is in staat om in de huid en huidoppervlakken binnen te dringen door middel van microscopisch kleine schaafwondjes in het gebied rond de geslachtsdelen. Deze wonden ontstaan tijdens de seksuele activiteit. Wanneer de cellen besmet zijn met het virus kan er een latente periode van HPV die maanden tot decennia kan duren. Seks hebben met een persoon die is geïnfecteerd met HPV en de infectie latent aanwezig is kan er al voor zorgen dat het virus overgedragen wordt. Als er seksueel contact met een geïnfecteerde zonder bescherming is, dan is de kans 70% dat het overgedragen wordt.

Partner inlichten
Aangezien genitale wratten zeer besmettelijk zijn is het aan te raden om de partner(s) in te lichten. Het gebruik van een condoom sluit een besmetting niet uit.

Mobiele versie afsluiten