Genitale wratten komen vaak in clusters voor en kunnen zeer klein zijn of in grote massa’s in het gebied van de geslachtsorganen. Het kan ook zijn dat ze lijken op kleine steeltjes. Als iemand orale sex heeft gehad met een besmet persoon dan kunnen er ook genitale wratten ontwikkelen in de mond of keel van die persoon.

Vrouwen
Bij vrouwen doen genitale wratten zich voor aan de buitenkant en binnenkant van de vagina. Dit kan op de opening zijn naar de baarmoeder of in of op de anus.
Mannen
Bij mannen komt het evenvaak voor alhoewel het bij mannen niet altijd even duidelijk is. Als ze aanwezig zijn dan vormen ze zich meestal rond de eikel van de penis. De wratten kunnen bij mannen ook op de penis zelf ontstaan, de scrotum of in of op de anus.

Het kan bij een infectie enkele jaren duren zonder voor er symptomen zichtbaar zijn. Seks met een geïnfecteerd persoon waarbij de infectie latent aanwezig is kan er voor zorgen dat het virus overgedragen wordt. Als er seksueel contact met een geïnfecteerde zonder bescherming dan is de kans 70% dat het overgedragen wordt.